Grypa ptaków - komunikat powiatowego lekarza weterynarii

2015-02-05, Czwartek

Na terenie Europy ( Holandia, Niemcy, Wielka Brytania) w ostatnim czasie stwierdzono kilkanaście ognisk  grypy ptaków, wirus H5N8 wyizolowany został również od ptaków dzikich na terenie Niemiec  i Holandii.

W związku z powyższym Powiatowy Lekarz Weterynarii w Raciborzu zwraca uwagę na konieczność wzmożenia w tym zakresie czujności przez producentów  drobiu – zarówno utrzymujących drób w warunkach fermowych jak i osób utrzymujących ptaki w chowie przydomowym.

Co to jest ptasia grypa?
- to bardzo zaraźliwa choroba wirusowa atakująca wszystkie gatunki ptaków wolno żyjących i domowych (największe straty w hodowlach kur i indyków).

Wirus może przeżyć w środowisku kurnika do 5 tygodni, w mięsie drobiowym nawet 30 dni, dezaktywuje go obróbka termiczna. Wirus jest wrażliwy na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne. Najczęstszym źródłem zakażenia są ptaki wolno żyjące będące bezobjawowymi nosicielami, a w szczególności migrujące ptaki wodne. Wirus wydalany jest do środowiska w dużych ilościach z kałem oraz w wydzielinie z oczu i dróg oddechowych.

Do zakażenia dochodzi poprzez kontakt bezpośredni (kontakt z dzikimi ptakami) oraz pośrednio poprzez zanieczyszone pasze, środowisko, sprzęt, środki transportu i ludzi.

Jakie są objawy choroby u ptaków domowych?
- apatia, objawy nerwowe;
- u drobiu nieśnego – gwałtowny spadek nieśności, miękkie skorupy jaj;
- zasinienie i obrzęk grzebienia i dzwonków;
- silne łzawienie i kichanie, duszność;
- biegunka;
- zwiększona śmiertelność – może dochodzić nawet do 100% stada.

Jak zabezpieczyć się przed grypą ptaków?
Należy zwrócić szczególną uwagę na podniesienie poziomu zabezpieczenia epizootycznego oraz przestrzeganie zasad bioasekuracji w gospodarstwie:
- zabezpieczyć obiekty inwentarskie przed dostępem dzikiego ptactwa tak aby nie miało ono kontaktu z ptakami domowymi oraz paszą;
- zabezpieczyć karmidła i poidła przez zanieczyszczaniem ich przez ptaki wolno żyjące;
- zabezpieczyć wejścia do kurników matami dezynfekcyjnymi nasączonymi środkiem dezynfekcyjnym;
- uniemożliwić wstęp osobom postronnym do pomieszczeń inwentarskich dla drobiu, w warunkach fermowych prowadzić rejestr wejść ludzi oraz wjazdów środków transportu;
- stosować jednorazową odzież ochronną podczas czynności wykonywanych na terenie kurnika;
- unikać odwiedzania miejsc w których występują skupiska ptaków – wizytowania innych ferm, kurników, gołębników, targowisk i wystaw drobiu;
- wszystkie zabiegi w zakresie dezynfekcji pomieszczeń, środków transportu ptaków, paszy i UPPZ wykonywać z należytą starannością;
- myć ręce po każdym kontakcie z drobiem;
- produkty pochodzące od drobiu (mięso, jaja)  spożywać po uprzedniej obróbce termicznej.

O każdym niepokojącym przypadku wystąpienia objawów chorobowych u ptaków utrzymywanych w gospodarstwie lub zwiększonych upadków drobiu należy niezwłocznie powiadomić jedną z poniższych służb/instytucji:

1. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Raciborzu
ul. Katarzyny 6, 47-400 Racibórz,
Tel. 32/415 49 03; telefon alarmowy:  514-282-134

 2. Powiatowe Centrum Zarządzania Kryzysowego
ul. Reymonta 8b, 47-400 Racibórz
tel. 32/412 06 02; telefon alarmowy: 604-284-392

3. Najbliższy zakład leczniczy dla zwierząt lub  lekarza weterynarii opiekującego się gospodarstwem.

4. Właściwy terenowo Urząd Gminy lub Urząd Miasta

 

wszystkie
początek strony