Epidemie

W celu uniknięcia epidemi zagrożeń epidemiologicznych wynikających z różnych przyczyn obywatel powinien:

  • przestrzegać podstawowych zasad higieny;
  • nie spożywać żywności z niepewnych źróde;
  • unikać kontaktu z chorymi na choroby zakaźne;
  • w razie wątpliwości zgłosić się do lekarza;
  • przestrzegać terminów szczepień ochronnych;
  • ograniczyć kontakty bezpośrednie ze zwierzętami;
  • przestrzegać zaleceń zawartych w ogłoszeniach i komunikatach (np.: ostrzeżenia, o wściekliźnie);

Aby zmniejszyć zagrożenia, trzeba przestrzegać następujących zaleceń:

  • nie należy spożywać, przetwarzać, ani uzdatniać żywności wykazującej cechy zamoczenia bez zewnętrznych oznak uszkodzenia, ani przechowywanej w niewłaściwej temperaturze (wyłączone urządzenia chłodnicze) oraz po upływie terminu przydatności do spożycia;
  • zamoczoną żywność należy zgromadzić w wydzielonym miejscu;
  • kupując żywność należy zwrócić szczególną uwagę na wygląd i stan opakowań (zacieki i ślady korozji), czytelność etykiet, terminy przydatności do spożycia;
  • należy pamiętać, że niezdatne do spożycia są warzywa, jarzyny i owoce będące w czasie powodzi pod wodą;
  • wszelkie wątpliwości związane ze stanem sanitarnym obiektów i dystrybucją żywności należy zgłaszać do terenowych stacji sanitarno-epidemiologicznych;
  • ze źródeł wody, które zostały zatopione lub podtopione, należy wypompować wodę i naprawić uszkodzenia. Po napełnieniu studni wodą należy ją wydezynfekować, a następnie odpompowywać wodę do momentu gdy badanie wykaże, że nadaje się do spożycia;
  • oczyścić najbliższe otoczenie z nieczystości (w pierwszej kolejności odchody ludzkie i zwierzęce, padłe zwierzęta

początek strony