Plan Zawodów
12.06.2021
07.00-08.00 Sekretariat Kat 1-2
08.00 Biały pies Kat 1
08.30-11.00 Kat 1
11.00-12.00 Przerwa, Sekretariat Kat 3
12.00 Biały pies Kat 2
12.45 -15.30 Kat 2
16.30 Ceremonia Kat 1-2
13.06.2021
09.00 Biały pies Kat 3
10.00-13.30 Kat 3
15.00 Ceremonia Kat 3
więcej
Tegoroczna 15 edycja odbędzie się na Zamku Piastowskim w Raciborzu, w dniu 13 czerwca.
Nie ma lepszej okazji niż Festiwal, by spróbować najlepszych regionalnych potraw w ich lokalnych odmianach. Miłośnicy tradycyjnej kuchni województwa śląskiego, którzy zaprezentują swoje dania i produkty staną do walki o Złotą, Srebrną lub Brązową Zopaskę, w 3 kategoriach: potrawa regionalna, produkt lokalny, potrawa/produkt inspirowany tradycją.
Wyjątkowym elementem Festiwalu jest emocjonująca Bitwa Smaków, ale tu jeszcze potrzymamy Was w niepewności. Efekty tych kulinarnych zmagań, będzie mogła zdegustować publiczność zgromadzona na zamkowym dziedzińcu.
Nie zabraknie regionalnych dań i produktów serwowanych przez restauracje Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”® - zdobywcy Certyfikatu Polskiej Organizacji Turystycznej oraz Komisji Europejskiej w konkursie na Najlepsze Turystyczne Destynacje w Europie (EDEN 2015). oraz producentów lokalnych.
Festiwal "Śląskie Smaki" promuje kuchnię regionalną i tradycje kulinarne, pokazując że kuchnia ta jest zdrowa, urozmaicona i smaczna. Promuje też gotowanie z produktów nieprzetworzonych.
Program festiwalu:
13:00 – rozpoczęcie festiwalu
13:15 – występ zespołu Singers
14:00-15:00 – Krzysztof Respondek – w programie muzyczno-kabaretowym
15:00-16:00 – Barbara lubi rabarbar w Raciborzu - pokaz kulinarny Remigiusza Rączki i Agnieszki Jasińskiej (uczestniczka Hell’s Kitchen)
16:00-17:00 – występ zespołu Video
17:00-17:30 – wręczenie nagród w konkursie kulinarnym
17:30-18:00 – występ zespołu Singers
18:00-19:00 – Bitwa Smaków – pokaz kulinarny Remigiusza Rączki i Marii Pietruszki (uczestniczki programu Zamiana Szefów Kuchni) – jasne kontra ciemne, czyli piwne wariacje kulinarne
19:00 – Koncert galowy Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny
Organizatorzy:
- Śląska Organizacja Turystyczna
- Powiat Raciborski
- Agencja Promocji Ziemi Raciborskiej i Wspierania Przedsiębiorczości na Zamku Piastowskim w Raciborzu
Partnerzy:
- Kraina Górnej Odry
- Browar Zamkowy w Raciborzu
- Manufaktura Rybnickie Lody Rzemieślnicze
Patroni honorowi:
- Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii
- Marszałek Województwa Śląskiego – Jakub Chełstowski
- Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej – Rafał Szlachta
Patroni medialni:
- Radio Eska
- Radio Katowice
- Radio Vanessa
- TVP3 Katowice
- Raciborska Telewizja Kablowa
- Telewizja TVT
- Magazyn Poradnik Restauratora
- Magazyn Świat Podróże Kultura
- Magazyn 2B Style
- Portal internetowy Rybnik.com
- Portal internetowy enowiny.pl
- Portal internetowy www.slaskie.travel
www.slaskiesmaki.pl
Zapraszamy na najsmaczniejszą imprezę w regionie!
Wstęp wolny!
więcej